Menú Cerrar

HISTÒRIA

L’any 1922 es crea un club anomenat CD Filatures al barri de Sant Andreu, com a club esportiu de l’empresa Companyia Anònima de Filatures Fabra i Coats. El club practicà el futbol, el tennis i el basquetbol en el terreny amateur. Durant les temporades 1927-1930 i 1940-1943, la secció de basquetbol visqué actuacions destacades. L’equip de futbol visqué els millors anys les temporades 1933-1935 i 1944-1947. El club lluïa samarreta a franges blanques i negres i pantaló negre.

L’any 1953 adoptà el nom de CD Fabra i Coats i inicià una època de creixement esportiu. El 1953-54 fou campió del Campionat Comarcal d’Aficionats. El 1954-55 fou campió de Segona Categoria Regional i el 1955-56 campió de Primera Categoria Regional, disputant la fase d’ascens a Tercera Divisió, categoria que assolí. Des del 1956 jugà a Tercera Divisió, destacant la temporada 1959-1960 en que disputà la lliga d’ascens a Segona Divisió. També destacà les temporades 1960-61 i 1961-62 en les que es classificà 5è i 4t respectivament, i la 1962-63 en que tornà a disputar la fase d’ascens a segona.

El 1965 nasqué l’Atlètic Catalunya Club de Futbol, després d’estrènyer llaços amb el FC Barcelona, i va passar ser l’unic filial barcelonista, actualment conegut com a FC Barcelona B.

El camp del fabra

Vinculat a la fàbrica de Filatures Fabra i Coats, aquest terreny de joc va ser el feu dels diferents equips de l’empresa tèxtil des de la creació del seu propi club, el CD Filatures.

El terreny de joc tenia unes dimensions reduides (93 x 50 metres) i en els últims anys va arribar a tenir una aforament per 4.700 espectadors (800 asseguts i 3.900 de peus).

A la dècada dels 1960’s i 1970’s hi eren habituals les matinals de futbol on el filial blaugrana defensava la seva sort a Segona. Segona B i Tercera divisió. Allà van formar-se jugadors que després arribarien al primer equip blaugrana com Antonio Olmo, Tente Sánchez o Lobo Carrasco.

La construcció del Miniestadi i l’adequació de la Masia com a seu de la pedrera del Barça va fer que el club presidit per Josep Lluis Nuñez, que havia comprat el Camp de Fabra i Coats, optés per abandonar-lo. Entre 1985 i 1987 els terrenys del camp va ser venuts pel Barça al Club Natació Sant Andreu. El club andreuenc va procedir a enderrocar les tribunes per construir-hi les seves piscines.

Acció social

Des de la seva fundació Fabra i coats va demostrar una especial sensibilitat per les necessitats socials dels seus treballadors, preocupació que es va traduir en la posada en marxa de múltiples iniciatives i projectes que la van elevar a la categoria de veritable institució en el districte i en exemple per a altres empreses. durant anys entrar a Can Fabra com era popularment coneguda la casa, era el somni de molts dels veïns del barri.

Una de les primeres manifestacions d’aquesta vocació social va tenir lloc el 13 de febrer de 1909 amb la inauguració de la casa bressol per als fills de les treballadores de l’empresa. Aquesta Casa Bressol era a la confluència dels carrers Segre i Sant Adrià. Cal tenir en compte que en aquella època la mà d’obra en el sector tèxtil era majoritàriament femenina, ja que la seva habilitat i destresa era demostradament superior a la masculina. Amb els horaris de llavors, que sovint arribaven a les 64 hores setmanals, disposar d’un servei d’atenció dels nens era un luxe a l’abast de molt poques empreses.